Conference Programme

BBA Keep Up Banner

DAY 1 – Friday May 18th, 2018

8:30 a.m. – 8:40 a.m.
Welcome/Opening Remarks by the President of the Barbados Bar Association – Ms. Liesel Weekes
8:45 a.m. – 8: 55 a.m.
Opening Comment The Hon. Chief Justice Sir Marston Gibson K.A., Chief Justice of Barbados
Contract, Insurance and Business Continuity
9:00 a.m. – 9:35 a.m.
Business Continuity, Recovery from cyber security breaches and other disasters. (Presentation/ Q&A)- 35 Minutes
Presenters:
Mr. Kofi Boxill
Moderator:
Pat Cheltenham Q.C.
9:40 a.m. – 10:15 a.m.
Navigating the Matrix: Cyber Security and Liability for Breach (Presentation/ Q&A) – 35 Minutes
Presenters:
Mr. Anthony Zamore
10:15 a.m. – 10:30 a.m.
COFFEE BREAK
Probate/Administration of Estates
10:30 a.m. – 11:15 a.m.
Legislating Living Wills and Durable Powers of Attorney (Presentation/Q&A) – 45 Minutes
Presenters:
Ms. Tara Frater – Partner – Lex Caribbean; President STEP (Barbados)
Moderator:
Benjamin Drakes
11:15 a.m. – 12:00 p.m.
‘Both o’ Dem”: Smith v Selby – A Case Study (Presentation/ Q&A) – 45 Minutes
Presenters:
Dr the Hon. Justice Olson Alleyne – High Court Judge Barbados
Moderator:
Benjamin Drakes
12:00 noon – 12:50 p.m.
LUNCH
Admissibility and Reliability of Evidence in Criminal Matters
1:00 p.m. – 1:45 p.m.
“Whose Confession is it Anyway” – “Reliability” of uncorroborated oral confessions (Presentation/Q&A) – 45 minutes
Anti Money Laundering Compliance
1:45 p.m. – 3:15 p.m.
Crypto Currencies, Regulation and Anti-Money Laundering Compliance (Presentation/Q&A) – 1 hour 30 minutes
Presenters:
Roland Haggins – Caricom Director for Nuco Global Inc
Zachary Kellman – Partner Kellman Law
Cherise Wiltshire – Compliance Officer Bitt Technologies Hastings Christ Church
Lonny Rollins – Director of Enterprise Risk Management Governance Risk and Compliance at Thomson Reuters
Moderator:
Sade Jemmott
Public International Law/Community Law
3:15 p.m. – 4:00 p.m.
I Dare you to Move! CSME and the Movement of Caricom nationals within the Community (Presentation/Q&A) – 45 minutes
Presenters:
Dr David Berry – Dean of the Faculty of Law Cave Hill University of the West Indies
Moderator:
Kaye Williams
Alternative Dispute Resolution
4:00 p.m. – 4:45 p.m.
“Not my House!” ADR in Single Home Construction Disputes To arbitrate or Mediate> (Presentation/Q&A) – 45 minutes
Presenters:
Ms. Shan Greer
Moderator:
Tammi Pilgrim
Afternoon refreshments will be available from 2:00 p.m. There will be no formal coffee break in the afternoon sessions.

DAY 2 – Saturday, May 19th, 2018

Constitutional Law
9:00 a.m. – 9:40 a.m.
Twentieth Century Constitutions and Twenty-First Century Rights Governance and Accountability (Presentation/Q&A) – 40 minutes
9:40a.m – 10:20 a.m.
“Enhancing the Criminal Justice System – the need for Legislative, systemic and cultural changes” (Panel Discussion) – 40 minutes
10:20 a.m. – 11:00 a.m.
“For your own good” – Legislative changes to curtail criminal activity and the effect on constitutional rights and freedoms (Panel discussion)
Presenters:
The Hon. Mr Justice Randall Worrell – Judge of the High Court (Barbados)
11:00 a.m. – 11:15 a.m.
COFFEE BREAK
Judicial Reform and Institutional Strengthening
11:15 a.m. – 11:30 a.m.
Review of the Draft legislation – Disciplinary Aspects
Presenters:
Marguerite Woodstock Riley
Domestic Violence/Sexual Offences
11:30 a.m. – 12:15 a.m.
Recent Amendments to Domestic Violence and Sexual Offences Legislation and developments in the conduct of those matters  (Panel Discussion) – 45 minutes
Administration of Justice
12:15 noon – 12:55 p.m.
Swift and Sure Justice – The Role of Technology  (Presentation/Q&A) – 40 minutes
12:55 noon – 1:35 p.m.
Belling the Judicial Cat  (Presentation/Q&A) – 40 minutes
Presenters:
Mr. Garth Patterson Q.C – Regional Managing Partner Lex Caribbean
Moderator:
Alrick Scott Q.C.
1:35 p.m. – 2:25 p.m.
LUNCH
Ethics
2:30 p.m. – 3:15 p.m.
“Sub Judicae” – Can we talk? (Presentation/Q&A) – 45 minutes
Presenters:
Moderator:
Omari Drakes
Employment Law
3:15 p.m. – 4:00 p.m.
Post. Like. Share. : Social media and the employment contract. (Panel Discussion) – 45 minutes
Presenters:
Mrs. Duana Petersen
Moderator:
Omari Drakes
4:00 p.m. – 4:45 p.m.
Social media and professional misconduct (Panel Discussion) – 45 minutes
Presenters:
Ms. Justine Collins – Attorney-at-Law -Hart Muirhead Fatta (Jamaica)
Moderator:
Omari Drakes

Afternoon refreshments will be available from 2:00 p.m. There will be no formal coffee break in the afternoon sessions